Thursday, 6 February 2020

NGIRIK CARA MELERAI PADI DARIPADA TANGKAI

Pada masa dahulu, antara proses untuk mendapat beras ialah 'ngirik' (dialek Kelantan) iaitu memijak biji padi yang masih terlekat pada tangkai.

Ada dua kaedah menuai padi. Pertamanya dengan mengetam iaitu tangkai padi dipotong yang masih ada biji padi. 

Kaedah menuai cara ini ialah bagi membolehkan pada disimpan lama. Ini kerana buah yang masih terlekat pada tangkainya dapat disimpan lebih lama berbanding yang telah dileraikan daripada tangkainya.

Padi yang masih lekat tangkai diikat menjadi satu 'gema' dan kemudian akan disimpan di rumah padi atau dipanggil baloh (dialek Kelantan) atau jelapang atau juga dikenali kepuk.

Cara menuai kedua ialah dengan memotong bahagian bawah batang padi. Batang pokok padi yang telah dipotong dan masih ada biji pada tangkainya akan dipukul dalam tong padi yang dipasang layar di sekelilingnya. Proses tersebut untuk meleraikan padi dari tangkainya.

Padi yang diketam dan disimpan di dalam baloh akan diambil keluar apabila diperlukan. Untuk meleraikan biji padi dari tangkainya perlu dilakukan proses dipanggil 'ngirik' iaitu kumpulan padi itu akan dipijak-pijak dengan kaki dengan 'teknik' tertentu.

Padi yang telah terlerai itu akan diasingkan daripada tangkai dan dianginkan atau ditapi. Untuk mendapatkan beras, biji padi perlu ditumbuk atau dikisar yang akan mengasingkan atau mengopek kulit padi.  

Begitulah beberapa proses dari menuai sehingga mendapat beras. Sebab itu, masyarakat dahulu menghargai setiap biji nasi yang ada di pinggan. Betapa sukarnya untuk mendapatkan sebiji beras dan sebab itu ia tidak akan dipersia-siakan.

No comments:

Post a Comment