Buah
kelubi atau asam kelubi sejenis tumbuhan dalam keluarga pokok palma. Pokok
kelubi yang juga dikenali asam paya hampir sama dengan pokok nipah tetapi lebih
kecil. Buah kelubi boleh dijadikan jeruk kelubi.
Pokok
kelubi tubuh di kawasan paya hampir sama dengan pokok nipah. Sebab itu ia juga
dikenali asam paya. Tetapi, pokok kelubi tumbuh tetapi lebih ke darat.
Buah kelubi mempunyai rasa yang sangat masam. Kalau hendak dimakan dicicah
gula atau garam, ramai yang tidak sanggup merasai masamnya.
Jadi
cara untuk menjadikan buah kelubi boleh dimakan dengan sedap ialah dengan
membuatnya jeruk. Rasa masam kelubi yang dijeruk akan berkurangan. Sebaliknya
akan sedikit rasa manis dan masin hasil campuran gula dan garam.
Proses
awal membuat jeruk kelubi ialah buahnya terlebih dahulu dikupas kulit. Kulit
kelubi lebih tebal berbanding salak. Jadi, elok diguna pisau untuk mengupasnya.
Proses
menjeruk kelubi dimulai dengan merendam dalam garam untuk semalaman. Kemudian
air garam itu dibuang. Masukkan pula air gula atau gula kasar.
Gula
kasar itu akan mencair sendiri dan membentuk kuah bersama air yang keluar dari
buah kelubi.
Kalau
tidak mahu direndam terlebih dahulu dalam air garam, boleh terus dimasukkan
gula.
Boleh
juga masukkan gula melaka dan cili untuk menambah rasa. Tutup bekas dan simpan
untuk beberapa hari. Boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
Berapa
hari perlu dijeruk? Terpulang kepada anda. Biasanya dua atau tiga hari agar air
gula meresap masuk di dalam buah kelubi. Buah kelubi jeruk akan sedikit nampak
kecut apabila air kelubi keluar hasil proses osmosis.
No comments:
Post a Comment