Pokok kari biasanya dikaitkan dengan daun yang dijadikan
perasa dalam masakan, terutama masakan kari. Daun kari juga dikeringkan dan
dimesin untuk dijadikan serbuk kari.
Ironinya, tidak banyak orang tahu tentang bunga kari. Bunga
kari berjambak dan berwarna putih. Baunya harum.
Bunga kari yang dibiarkan terus akan matang dan mengeluarkan
buah dan seterusnya biji benih. Buah matang berwarna kehitaman dan juga
mempunyak biji benih kecil berwarna hitam. Biji benih itu boleh ditanam untuk
menghasilkan pokok baru.
bunga kari boleh dijadikan ulam dn dibuat sayur dan kerabu. Caranya
dengan mengambil bunga yang belum kembang, direbus dan tapis. Boleh dibuat
kerabu atau sayur mengikut cita rasa masing-masing.
Selain biji benih, pokok kari juga boleh dibiakkan secara
keratan batang walaupun biasanya anak pokok kari diambil dari anak yang keluar
dari akar pokok induk.
No comments:
Post a Comment