Saturday 14 May 2022

MANCIS CAP LADA PALING LAMA DI MALAYSIA

 
Tahukah anda, kilang Mancis Cap Lada di Kelantan merupakan kilang mancis paling lama dan tertua di Malaysia. Ia dibuka sejak tahun sebelum merdeka iaitu pada 1933 sehingga kini (2022).

Mancis Cap Lada atau 'gesek' dalam dialek Kelantan sinonim dengan Kelantan Match Factory. Mancis Cap Lada terdapat di setiap rumah yang digunakan untuk menghidupkan api.

Kilang Mancis Cap Lada yang terletak di alamat 4874- A, Jalan Atas Banggol, Kota Bharu, Kelantan atau lebih dikenali Sungai Keladi. 

Kilang ini menjadi 'land mark' kepada kawasan ini yang dikenali kebanyakan orang Kota Bharu.

Kilang itu cukup terkenal dan berjasa menyediakan peluang pekerjaan khususnya kepada penduduk Kota Bharu. Orang Kelantan panggil mancis sebagai 'gesek'. Maka, ketika itu peluang bekerja di kilang gesek sudah dianggap hebat.

Kilang ini pada kemuncak kegemilangan pernah mengeluarkan kira-kira 2 juta kotak mancis sebulan dengan 300 orang pekerja yang bekerja dua shif.

Namun pengeluaran sekarang jatuh merundum hanya sekitar 100,000 kotak mancis sehari dan bilangan pekerja juga dikurangkan mengikut keperluan tenaga kerja, sekitar 30 orang.

Penggunaan gesek kini semakin kurang disebabkan diganti pemetik api yang lebih mudah digunakan. 

Mancis jenis batang atau gesek semakin dilupakan biarpun masih ada permintaan terhadapnya. Generasi hari ini tentu sudah ramai tidak mengenali gesek. 

Pun begitu, masih ada permintaan terhadapnya oleh peminat setianya yang sudah biasa menggunakan produk tersebut dalam kehidupan harian.

Mancis atau gesek kekal relevan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupkan kayu api dan sebagainya.

Memang diakui biarpun ketika ini orang ramai lebih selesa menggunakan pemetik api, nilai sentimental yang ada pada gesek menyebabkan permintaan terhadap produk hasil tangan anak Kelantan itu tidak pernah putus.

Cetusan api gesek berserta bau belerang memberi satu perasaan berbeza kepada pengguna berbanding jika mereka menggunakan pemetik api.

Kualiti mancis Cap Lada yang dihasilkan di kilang ini kekal sama sejak 1933, ia antara faktor penyumbang kenapa produk ini terus berada dalam pasaran. Kilang itu sudah beroperasi di tapak kompleks seluas 1.13 hektar sejak 1933.

Ada tiga kilang utama di dalam kompleks tersebut iaitu kilang menghasilkan kotak mancis, batang mancis dan bahagian pembungkusan. Proses dilakukan di kilang berbeza bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

Mengenai mancis, di hujung batang mancis atau dipanggil kepala mancis terdapat belerang.

Terdapat dua jenis mancis iaitu mancis flaksible yang mana kepala anak mancis boleh digesekkan di mana-mana bahagian permukaan kasar untuk menghasilkan api.

Manakala mancis keselamatan pula hanya boleh digunakan apabila kepala mancis digesekkan kepada kertas belerang yang dilekatkan pada kotak mancis. Kilang Mancis Cap Lada hanya mengeluarkan mancis keselamatan.

Apabila digesekkan, akan terhasil api yang akan turut membakar batang mancis secara perlahan-lahan. Sebab itu, dalam dialek Kelantan, mancis jenis ini dipanggil 'gesek' manakala pemetik api menggunakan gas dan 'batu' pula dipanggil 'meceh'.

Gambar: Bernama

No comments:

Post a Comment