Monday, 17 February 2025

LEMANG TEPUNG

 
Kita tahu biasanya lemang dibuat daripada beras pulut. Tetapi, di Perak ada lemang tepung. Ia adalah makanan tradisi orang Perak yang seakan bengkang atau bingka dan cara masak adalah hampir sama dengan lemang pulut dengan menggunakan buluh, cuma bahan untuk memasak sahaja yang lain.

Dahulu lemang tepung memang cukup terkenal di Perak, terutama musim perayaan. Namun, sekarang semakin sukar untuk ditemui. Tidak banyak orang membuatnya.

Lemang tepung tidak boleh disimpan lama, sekadar dua tiga hari sahaja, melainkan disimpan di dalam peti sejuk. Jika dibiarkan pada suhu bilik, ia mudah basi.

Peniaga lemang tepung tidak membuatnya dalam kuantiti yang banyak, takut tidak laku pada hari ia disiapkan. Kalau sudah dua hari, pembeli tidak minat lagi untuk membelinya, walaupun masih elok untuk dimakan.

Sebab itu, tidak banyak orang membuat leman tepung untuk dijual, tambahan ia tidak mendapat sambutan, sedangkan penyediaannya agak sukar. Untuk mendapatkan buluh bukannya mudah sekarang ini dan proses membakar pula perlu dilakukan di luar rumah.

Jadi, lemang tepung biasanya hanya dibuat pada sambutan Aidilfitri dan majlis utama lain yang ada permintaan khas untuk membuatnya. 

No comments:

Post a Comment