Kedondong (Spondias cytherea) adalah sejenis buah-buahan tropika dari keluarga
Anacardiaceae. Pokok kedondong kini banyak ditanam di laman rumah sebagai pokok
hiasan selain tujuan utama untuk mendapatkan buah. Buah kedondong boleh dimakan
segar atau di proses buat jeruk.
Buah
kedondong dipercayai natif di kawasan Asia Tenggara dan juga Asia Selatan dan
ditanam menggunakan bahan tanaman daripada biji, keratan, tut atau daripada
benih cantuman.
Biji
buah kendondong cepat bercambah iaitu kurang dari satu bulan. Pokok dari benih
tut mampu menghasilkan buah dalam masa satu tahun sementara benih dari biji
selama 4 tahun.
Pokok kedondong tahan pada keadaan kemarau di mana banyak daun akan gugur tetapi pada
waktu ini lazimnya banyak bunga akan keluar berbanding pada musim hujan.
Buah kendondong berbentuk bulat seperti bola atau bulat lonjong panjang dengan 4-10
cm pnjang dan 3-8 cm lebar dengan warna hijau ketika muda dan kekuningan atau
oren apabila masak.
Isi
buah kedondong adalah masam atau ada varieti yang agak manis dengan biji yang
keras serta berduri dan berserabut.
Kajian
makmal mendapati buah kedondong mengandungi 60 -85% air, 0.5 - 0.8% protin,
0.3-1.2% lemak, 8 -10% sukros1-3.8% serabut serta kaya dengan vitamin C dan zat
besi.
Buah
kendondong yang banyak mengandungi vitamin C dan zat besi penting dalam
pembentukkan haemoglobin dalam darah dan mollekul sitokrom.
Kandungan unsur pektin
iaitu sejenis serabut larut dalam buah kedondong juga berguna dalam
mengurangkan kolesterol dalam darah terutama kolesterol LDL.
Buah
kedondong yang masih hijau kulitnya dimakan segar dimakan begitu saja atau dicecah dengan garam atau ada yang makan dengan asam boi. Paling sedap jika dijeruk
terlebih dahulu.
Buah
kedondong juga sesuai untuk dijadikan ramuan rojak, dimasak kari, dibuat acar
buah malahan boleh menggantikan mangga atau limau nipis dalam membuat sambal
belacan. Buah kedondong juga sering dibuat kerabu.
Buah
kedondong yang masaak ranum pula boleh dibuat jus, jeli, jem dan sup.
Testimoni 7
ReplyDelete▪️Muhammad Iman Nashriq, umur 2 tahun. Mengidap penyakit lelah sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan, sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa² perubahan. Ibunya cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
➡️Testimoni tu kalau buka website die ,ada sekali gambar pesakit.
➡️Sy sarankan kepada sesiapa yg ada sakit kanser ,cubalah ikhtiar cara ni selain usaha dengan rawatan doktor, tak salah kalau kita rawat cara alternatif lain, lagipun dari pengalaman saya sendiri yang mengidap penyakit kronik, ubat kanser tak ada di pusat rawatan, kimo memang membantu tapi merawat cara alternatif ni dah mula diterima masyarakat, cuma carilah yang betul² nak bantu merawat,bukanlah nak kaut untung semata².
➡️Ni sy tinggalkan sekali nombor utk dihubungi.Kot nak tanya apa²...
En Mohd Zuhairi Bin Noordin 0174687570
Sebarkan untuk kebaikan bersama.
Terima kasih banyak²