Friday, 5 August 2022

CARA MEMBUAT ACAR UMBUT KELAPA

 
Umbut kelapa adalah pangkal pucuk batang pokok kelapa yang lembut dan boleh dimakan. Umbut kelapa diperoleh apabila ada pokok kelapa yang ditebang, tanpa mengira berapa umur pokok kelapa itu. Ini kerana bahagian umbut berada pada bahagian atas dan akan ada umbut selagi proses tumbesaran pokok kelapa berlaku (terus hidup) biappun telah berusia puluhan tahun.

Proses mendapatkan umbut ialah memotong batang yang masih ditutupi pelepah. Umbut lembut terdapat di dalam bahagian yang masih ditutupi pelepah. Bahagian lembut itu bakal menjadi keras apabila pelepah telah berkembang dan menjadi batang matang apabila pelepah telah gugur. 

Umbut kelapa mempunyai rasa yang berlemak, manis sikit dan rangup. Memang sedap! Ia boleh dimakan mentah, tetapi biasanya ia dijadikan acar untuk jamuan kenduri kahwin sebagai hidangan istimewa.

Memandangkan tidak banyak pokok kelapa ditebang, maka untuk mendapatkan acar umbut kelapa agak sukar. Kalau berpeluang makan acar umbut kelapa dikira bernasib baik.

Cara membuat acar kelapa adalah sama dengan mana-mana jenis acar lain. Apa yang penting ialah ada umbut kelapa. Umbut kelapa itu dipotong kecil dan dibersihkan. Resipi acar kelapa nanti ikut cita rasa masing-masing. Kalau tidak pernah membuatnya (acar), bolehlah cari di internet. Pilih mana-mana resipi yang dirasakan memenuhi cita rasa sendiri. Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment