Wednesday, 30 March 2016

FUNGSI OMEGA BAKAR LEMAK


Kebaikan, manfaat dan kebaikan Omega-3 ialah membakar lemak dengan bertindak balas lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis). Leptin memberitahu badan (otak) untuk mengurangkan selera makan supaya boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan. Leptin juga meningkatkan metabolisme dengan meningkatkan pengeluaran tiroid (tiroid mengawal metabolisme). Selain itu leptin juga menyebabkan badan membakar lemak untuk tenaga.

Omega-3 membantu mengurangkan berat badan dengan cara  mengawal kelaparan dengan menstabilkan paras gula darah. Satu kajian di Australia menunjukkan orang mengikuti program senaman mengambil omega-3, menunjukkan pembakaran lemak lebih tinggi berbanding dengan orang yang bersenam tanpa pengambilan omega 3. 

Manakala satu kajian dilakukan di Jepun mencadangkan bahawa Omega-3 lemak menghalang pembentukan lemak badan dan menggalakkan pembakaran lebih lemak.

Omega sebagai agen pemecah kolesterol sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengahari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.

Omega mengaktifkan hormon dalam badan untuk membakar lebih lemak, meningkatkan tahap metabolisma tubuh. Omega juga mengurangkan penghasilan lemak perlindungan di pinggang, mengurangkan selera makan dan menukarkan lemak kepada tenaga.

No comments:

Post a Comment