Kebaikan, manfaat dan kebaikan Omega-3
ialah membakar lemak dengan bertindak balas lebih baik terhadap hormon
yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis).
Leptin
memberitahu badan (otak) untuk mengurangkan selera makan supaya boleh
mengekalkan atau mengurangkan berat badan. Leptin juga meningkatkan metabolisme
dengan meningkatkan pengeluaran tiroid (tiroid mengawal metabolisme). Selain
itu leptin juga menyebabkan badan membakar lemak untuk tenaga.
Omega-3 membantu mengurangkan berat badan dengan cara mengawal kelaparan dengan menstabilkan paras gula darah. Satu kajian di Australia menunjukkan orang mengikuti program senaman mengambil omega-3, menunjukkan pembakaran lemak lebih tinggi berbanding dengan orang yang bersenam tanpa pengambilan omega 3.
Manakala
satu kajian dilakukan di Jepun mencadangkan bahawa omega-3 menghalang pembentukan lemak
badan dan menggalakkan pembakaran lebih lemak.
Omega sebagai agen pemecah kolesterol sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengah hari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.
Omega sebagai agen pemecah kolesterol sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengah hari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.
Omega mengaktifkan hormon dalam badan
untuk membakar lebih lemak, meningkatkan tahap metabolisma tubuh. Omega
juga mengurangkan penghasilan lemak perlindungan di pinggang, mengurangkan
selera makan dan menukarkan lemak kepada tenaga.
No comments:
Post a Comment