Wednesday, 30 March 2016

FUNGSI LECITHIN PELARUT KOLESTROL

Khasiat dan kelebihan Lecithin:
- Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain.
- Bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak).
- Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yang tercemar dan bahan-bahan metal menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat.
- Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
- Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien.
- Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, germs, bakteria, di samping struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
- Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.
- Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
- Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-par kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
- Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi (joint) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan sistem penghadaman.
- Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ia diperlukan untuk menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
- Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
- Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE. BILE ni fungsinya ialah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A, D, E dan K ke dalam badan.

No comments:

Post a Comment