Buah kelubi atau asam kelubi, juga dikenali
asam paya sejenis tumbuhan dalam keluarga pokok palma. Pokok kelubi hampir sama
dengan pokok nipah tetapi lebih kecil.
Pokok kelubi tubuh di kawasan paya hampir
sama dengan pokok nipah, tetapi lebih ke darat. Mempunyai buah yang rasanya
sangat masam.
Kalau hendak dimakan dicicah gula atau
garam, ramai yang tidak sanggup merasai masamnya. Jadi cara untuk menjadikan
buah kelubi boleh dimakan dengan sedap ialah dengan cara dijeruk.
Buah kelubi yang dijeruk akan kurang kadar rasa masam. Biarpun rasa masam masih ada, ia dikira sedap dimakan dan tidak terlalu masam seperti sebelum dijeruk.
Sebelum dijeruk, buah kelubi terlebih
dahulu dikupas kulit. Kulit kelubi lebih tebal berbanding salak. Jadi, elok
diguna pisau untuk mengupasnya.
Proses menjeruk kelubi dimulai dengan
merendam dalam garam untuk semalaman. Kemudian air garam itu dibuang. Masukkan
pula air gula atau gula kasar. Gula kasar itu akan mencari sendiri dan
membentuk kuah bersama air yang keluar dari buah kelubi.
Kalau tidak mahu direndam terlebih dahulu
dalam air garam, boleh terus dimasukkan gula.
Boleh juga masukkan gula melaka dan cili
untuk menambah rasa. Tutup bekas dan simpan untuk beberapa hari. Boleh disimpan
pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
Berapa hari perlu dijeruk? Terpulang kepada
anda. Biasanya dua atau tiga hari agar air gula meresap masuk di dalam buah
kelubi. Buah kelubi jeruk akan sedikit nampak kecut apabila air kelubi keluar
hasil proses osmosis.
Selain dimakan isi kelubi, air jeruk boleh
dihirup atau diminum. Untuk kurangkan kepekatan, boleh tambah air. Elok jika
ditambah dengan ais agar lebih sedap dan menyegarkan.
Air jeruk juga boleh digunakan untuk membuat
aiskrim Malaysia. Masukkan satu atau dua biji kelubi di dalam plastik aiskrim
Malaysia.
No comments:
Post a Comment