Siakap kengsom atau dipanggil juga asam pedas Siam memang sangat sinonim dengan masakan Thailand. Sedap kerana rasanya yang masam masin dan manis.
- 3-4 biji bawang merah kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 ketul kunyit hidup
- 6-7 tangkai cili padi
- 1 biji cili merah
- 1 inci belacan
- 1 potong nenas
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
- Air untuk kuah
- 1/2 biji nenas
- 1 ekor ikan siakap
- 2 sudu besar sos ikan Thai
- Garam secukup rasa
- Tambah gula melaka (jika suka)
- 1 ikat kangkung
- 2 biji limau nipis
- Potong menyerong nenas (untuk masukkan dalam kuah), potong dadu nenas (untuk kisar).
- Potong kasar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, cili padi (merah) dan cili merah.
- Hiris nipis lengkuas, titik serai, potong limau dan perah jus (boleh ganti jus asam jawa).
- Kangkung buang akar dan batang yang keras. Che nom akan letak setangkai panjang kangkong.
- Ikan siakap potong 4.
- Kisar halus bahan potong kasar, nenas, belacan (boleh ganti perasa), dan air.
- Masuk bahan kisar halus dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas kemudian reneh sampai agak masak (anggaran 10-15 minit).
- Tambah air untuk lebih berkuah (jangan banyak sangat takut cair) dan masukkan hirisan nenas. Masak sampai kuah mendidih.
- Masukkan ikan (jangan kacau lebih-lebih takut hancur), dan tutup kejap.
- Bila ikan dan masak, masukkan sos ikan dan garam cukup rasa (boleh tambah gula melaka jika suka manis). Rebus sikit lagi.
- Bila semua dah masak, susun kangkong kemudian tutup api
- Akhir sekali masukkan jus limau nipis
No comments:
Post a Comment