Monday, 10 April 2023

RESIPI SIAKAP KENGSOM

 
Siakap kengsom atau dipanggil juga asam pedas Siam memang sangat sinonim dengan masakan Thailand. Sedap kerana rasanya yang masam masin dan manis.
 
Sebutan sebenar kengsom ialah kaeng som atau pun gaeng som. Kengsom ini adalah masakan dari selatan Thailand. Pada asasnya kengsom bermaksud kuah yang masam manis dan berwarna kuning.
 
Yang menariknya kengsom ini dipadukan lagi dengan sayur kangkung dan nenas. Itu yang menjadikan kuahnya sangat menarik dan juga cantik.
 
Satu lagi keistimewaan kengsom ini ialah ianya cukup segala-galanya di dalam satu masakan. Ada ikan dan juga sayur. Cukup kalau masak satu lauk sahaja. Bak kata orang putih ‘one pot meal’.
 
Resipi siakap kongsom
 
Bahan-bahan:
- 3-4 biji bawang merah kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 ketul kunyit hidup
- 6-7 tangkai cili padi
- 1 biji cili merah
- 1 inci belacan
- 1 potong nenas
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
- Air untuk kuah
- 1/2 biji nenas
- 1 ekor ikan siakap
- 2 sudu besar sos ikan Thai
- Garam secukup rasa
- Tambah gula melaka (jika suka)
- 1 ikat kangkung
- 2 biji limau nipis
 
Cara memasak:
 
1. Cara-cara untuk penyediaan:
- Potong menyerong nenas (untuk masukkan dalam kuah), potong dadu nenas (untuk kisar).
- Potong kasar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, cili padi (merah) dan cili merah.
- Hiris nipis lengkuas, titik serai, potong limau dan perah jus (boleh ganti jus asam jawa).
- Kangkung buang akar dan batang yang keras. Che nom akan letak setangkai panjang kangkong.
- Ikan siakap potong 4.
- Kisar halus bahan potong kasar, nenas, belacan (boleh ganti perasa), dan air.
 
2. Cara proses memasak:
-  Masuk bahan kisar halus dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas kemudian reneh sampai agak masak (anggaran 10-15 minit).
-  Tambah air untuk lebih berkuah (jangan banyak sangat takut cair) dan masukkan hirisan nenas. Masak sampai kuah mendidih.
-  Masukkan ikan (jangan kacau lebih-lebih takut hancur), dan tutup kejap.
-  Bila ikan dan masak, masukkan sos ikan dan garam cukup rasa (boleh tambah gula melaka jika suka manis). Rebus sikit lagi.
-  Bila semua dah masak, susun kangkong kemudian tutup api
-  Akhir sekali masukkan jus limau nipis
 
Resipi dan gambar sumber dari internet

No comments:

Post a Comment