Pucuk daun meranti (bukan pokok kayu
meranti) sejenis tumbuhan meliar di dalam semak atau belukar. Bagaimana pun
kini telah ada petani yang mengusahakan tanaman sayuran pucuk meranti secara
komersil atau untuk dijadikan sayur.
Nama lain pucuk daun meranti ialah sayur
meranti, sayur ranti dan sayur pucuk pahit. Tumbuhan ini lebih dianggap sebagai
tumbuhan jenis rumpai di kawasan kebun kerana ia tumbuh sendiri terutama
selepas aktiviti menebang pokok getah dan tanah terdedah terus kepada cahaya
matahari.
Pucuk daun meranti lebih mudah tumbuh dan
subur di kawasan tanah gambut yang terbakar dan banyak humus.
Pucuk daun meranti boleh dimasak pelbagai
menu. Namun, paling biasa ialah masak lemak putih dicampur dengan keledek,
udang dan sayuran lain. Ia juga sedap digoreng dengan dicampur belacang, ikan
bilis dan udang.
Daun meranti sebelum dimasak perlu dicelur
atau direbus, kemudian ditoskan untuk mengurangkan rasa pahit. Namun ada juga
yang terus dimasak dan menganggap rasa pahit sebagai sedap dan rasa asli.
No comments:
Post a Comment